Maak je klaar voor de herfst

sep 23, 2023

 

 

 

 

 

Vandaag begint de herfst. Het is vandaag 23 september en officieel is het de eerste dag van de herfst. Maar misschien heb je de verandering al eerder gevoeld, ondanks de mooie dagen deze maand. Misschien voel je het aan je neus, krijg je er opeens korstjes in of heb je de eerste verkoudheid al te pakken? Misschien ben je opeens onverklaarbaar vermoeid of juist overprikkeld? Allemaal symptomen dat de herfst in aantocht is en dus zijn invloed op lichaam en geest kan hebben. 

Volgens Ayurveda is de herfst het seizoen van Vata, lucht en beweging. En dus kun je nu opeens last krijgen van een opgeblazen gevoel, een droge huid, chaotisch denken en het gevoel dat alles sneller teveel is. 
Dit is de tijd om hiermee aan de slag te gaan, om zo in balans te komen en mee te gaan in het ritme van de seizoenen.

 

 

YOGA

.Het valt me op dat de kracht van yoga vaak wordt onderschat. Yoga is zo krachtig en ook zo subtiel. Soms zijn de veranderingen pas na enige tijd zichtbaar, maar ze zijn wel diepgaand. Dit is de tijd om thuis geregeld staande oefeningen te doen. Kies de boom en de krijger, heerlijk als je last hebt van prikkels en de wind die om het huis jaagt. De vooroverbuiging om naar binnen te keren en alles even los te laten.  En de kaars: voor elke situatie goed. En weet je: yoga werkt niet alleen in op je fysieke lichaam, maar ook op je energetische lichaam, op je emoties en je denken. . Geen cel in je lichaam blijft onberoerd.
Dus hoe meer yoga, hoe groter het effect.

En dan heb ik pranayama en meditatie nog niet genoemd. Pranayama lijkt zo saai, maar het is het middel om je lichaam en geest te reinigen en stil te worden. Heerlijk als oefening op zichzelf staand of nog beter als voorbereiding op meditatie. Meditatie zorgt dat alles wat je aan yoga doet ook beklijft. Het effect wordt blijvend. Dus schaf een meditatiekussen aan en ga experimenteren.
Ga zitten in kleermakerszit en zorg dat je stevig zit. Sluit je ogen. Richt je aandacht op de adem en volg elke in- en uitademing. 
Of probeer eens een lange les en ervaar wat een les met asana, pranayama en meditatie met je doet. Je bent van harte welkom om eens een proefles te komen volgen.

 

 

 

EN AYURVEDA

Daarnaast is dit de tijd voor een detox. Vorig jaar heb ik daar al een nieuwsbrief en een lezing aan gewijd. Je bent wat je eet, dus wees zorgvuldig in wat je eet.
Een detox bestaat uit 1, 3, 5 of meerdere dagen khichari eten of mungbonen met groente. Gebruik kruiden als verse gember, komijn, kurkuma, koriander en zwarte peper. Eet dit wanneer je honger hebt. Zelf heb ik jaren geleden een kookcursus gevolg bij Rada’s kookstudio. Op haar website kun je recepten lezen voor khichari en mungbonen met groente en meer.
Klik op de link voor meer informatie: 
https://kookstudio.net

Daarnaast drink je gemberthee of gewoon warm water of kkv thee (komijn,koriander en venkelthee). Haal de salades van je menu en maak liever lekkere groentesoepjes. Experimenteer met lekkere combinaties en kruiden. Zo kun je je al snel fitter, gezonder en lichter ( letterlijk en figuurlijk) worden.

En wat denk je van het gebruik van een neuskannetje, ook wel rhinohorn genoemd? Ideaal om dagelijks je neus mee te spoelen. Goed tegen verstopte neus, verkoudheid, of bijholte ontsteking. In India tijdens de retraite leer je dit om dagelijks te gebruiken en ervaar je hoe fijn deze reiniging is. Doe naderhand een druppeltje bio amandelolie in elk neusgat om te zorgen dat de slijmvliezen soepel  blijven. Klik op onderstaande link voor meer informatie: https://youtu.be/gqZv2RJvZg0?si=AXOrpGOyWOXxCMYr