Blog yogaretraite

sep 22, 2022

BLOG YOGA RETRAITE INDIA

 

Vaak is me gevraagd hoe het in India was. Tijd helpt om deze ervaring te laten bezinken en er woorden aan te kunnen geven. Want het was geweldig! Indrukwekkend! Inspirerend! Waanzinnig!

Een yogaretraite is niet eenvoudig. Ver van huis in een totaal andere omgeving, lange dagen vol yoga, korte nachten en het liefst de telefoon uit. Maar wat krijg je ervoor terug? Kennis van yoga, kennis over jezelf. Er is niets anders dan jij…in de ander zie je jezelf.

Na een dag in het vliegtuig en een dag in de bus, kwamen we aan.  In de bocht van de bergweg werden de koffers overgeladen in een jeep en liepen wij in 20 minuten de berg af naar Aranyanka Upanishad,  ons verblijf voor 2 weken. Al gauw was alleen het geluid van vogels en krekels te horen. Heel India had te lijden onder de extreme hitte, maar hier was het heerlijk fris en aangenaam. Aranyaka Upanishad is een lodge met verschillende gebouwtjes met elk 2 slaapkamers met badkamers. Er is zelfs een eigen terras.  Hier is het wel uit te houden.

De lessen

Ochtend

0600 kunjal

0630 meditatie

0700 asana

0800 meditatie

0900 thee en fruit

0930 lezing

1100 ontbijt

Middag

1400 meditatie

1430 asana, pranayama en meditatie

1700 diner.

Avond

1900 satsang met Yogananda

ASANA

 

Ondanks de reis van 2 dagen en het tijdsverschil van 3,5 uur is mijn lichaam soepel. Geen last van vermoeidheid is mijn lichaam soepel en ruim. Grenzen worden verlegd…

DE BELANGRIJKSTE HOUDING

Sarvangasana

De omgekeerde houding is het koningsnummer van de yoga. Het hele lichaam wordt hierdoor van nieuwe energie voorzien. De positieve effecten zijn te veel om op te noemen. Hou de houding 3 minuten (of langer) aan.

De docenten

Yogananda

Yogananda

Yogananda betekent hij die gelukzaligheid vindt in yoga. Hij is yoga! Hij weet alles van yoga en geeft je graag advies.

Divya Prabha

Divya Prabha

Divya Prabha of Didi woont al 22 jaar in India en is dagelijks in gezelschap van Yogananda. Ze heeft de yogamission opgericht, school voor vele kinderen en vrouwen

Irene van der Post

Irene van der Post

Irene studeert al ruim 20 jaar yoga bij Divya Prabha en Yogananda.Ze heeft samen met Didi de Brahmrishi School of Yoga opgericht, een online yoga opleindingsinstituut.

ASANA LES van YOGANANDA

YOGANANDA’s favoriete houding:

DHANURASANA

“ROCK AND ROLL!”

DE MAALTIJDEN

AYURVEDISCH ETEN

Komt het door de yogalessen? Of door het feit dat we maar 2x per dag eten? Elke maaltijd is een lust voor het oog en smaakvol. Niet pittig of scherp, maar voedend, zuiver en een genot. De maaltijd bestaat uit rijst met groente, dal een linzensoep met chapati, een soort pannenkoek.

Ik voel me als een vis in het water. Gezond en blij. Een diep gevoel van vrede omhult me. Ik voel me zo op mijn plek dat ik een uitje naar Missoori laat schieten en de keuken induik. Als verrassing voor de groep maak ik een overheerlijk ayurvedisch toetje: amandel dadel truffels. Het recept is afkomstig van Rada’s kookstudio en ook te vinden op kookstudio.net.

Amandel dadel truffels

Voor 15 truffels

150 gr witte amandelen, geroosterd

200 gr zachte dadels

1 volle tl geraspte bio sinaasappelschil

kokos

Maal de amandelen fijn in een keukenmachine en doe ze in een kom. Was en ontpit de dadels, maal ze ook fijn. Niet te lang, anders loopt de machine vast. Kneed de dadels en de sinaasappelschil door de amandelen. Maak kleine balletjes van het mengsel en rol die door de kokos.

Een keukenmachine was er natuurlijk niet in de lodge. Waarom zou je ook? Een man uit de keukenbrigade werd de tuin ingestuurd om de mooiste platte steen te vinden. Ideaal! Kan niet kapot en geen afwas.

En ik had nieuwe vrienden gemaakt met dit toetje.

Niet alleen maar walhalla

Hoe heerlijk ook, een yogaretraite is niet voor de poes. Ver van huis, in een andere cultuur, ander eten, elke dag de hele dag yoga kom je als vanzelf in contact met jezelf. Soms zachtzinnig en soms direct en confronterend. Koffers die niet meekomen en na 10 dagen er nog niet zijn leren je een les in loslaten en vertrouwen. Voor anderen de andere kijk op het begrip tijd en hygiëne. Voor mij was dat de vraag de volgende ochtend de yogales over te nemen van Irene. De acute paniek die bezit van me nam was onverwacht maar echt. Natuurlijk geef ik al jaren les, is het een oefening en niets anders, maar oh….ik was volslagen buiten mezelf. Lesgeven aan ervaren yogadocenten, waarvan een aantal Franstalig is toch wel andere koek…en het was al avond. Er zat niets anders op dan mijn adem proberen te reguleren en mijn paniek onder ogen te zien. Het was pure angst mezelf te laten zien. Een diepe les voor het ego…

Hoe moeilijk ik het ook vond, ik heb de les overleefd! Iedereen was superlief naderhand. En ik had mijn les te pakken.