Gezond blijven in de herfst

okt 27, 2020

Hoe blijven we gezond in de herfst met dagen die korter worden, minder zonlicht en dus meer kans op verkoudheid, griep of corona? Volgens de Yoga is het goed om onze samana prana te stimuleren, ons spijsverteringsvuurtje. We kunnen voor- en achteroverbuigingen doen en torsies om het hele gebied van maag en darmen extra aandacht te geven. Omgekeerde houdingen als de kaars zijn altijd goed, behalve bij glaucoom en hoge bloeddruk. 

 

Ayurveda, de Indiase gezondheidswijze en het zusje van Yoga, stelt dat alle klachten voortkomen uit het spijsverteringsstelsel. Zo helpen we ons spijsverteringsvuurtje door in dit seizoen geen dingen direct uit de koelkast, maar op kamertemperatuur te eten en te drinken. Het drinken van gemberthee eventueel met wat sinaasappel of citroen en honing  helpt de eetlust te bevorderen en slijmvorming tegen te gaan, een voorbode van verkoudheid.